Risico’s aan importeren vanuit China

De afgelopen 5 jaar heeft ons team ervaring opgedaan met internationale handel en export, vooral vanuit China. Bedenk dat u tegen de volgende situaties aan kunt lopen als te maken krijgt met import export China. Dit zijn voorbeelden uit de praktijk van ondernemers, van fabrikanten met een sterk ogende website die betrouwbaar overkomt, en waarvan een eerste sample in Nederland keurig is ontvangen:

Situatie 1 Miscommunicatie en cultuurverschillen
Na ontvangst van de container in Rotterdam, blijkt dat de kleurtint van de producten ten opzichte van de sample verschilt en dat het model een kleine afwijking vertoont. Na contact, geeft de leverancier aan dat hij wel hetzelfde product heeft geleverd, maar een nieuwere versie, en dat er een ‘niet noemenswaardig’ verschil bestaat. Het gebeurt vrij vaak dat leveranciers zelf aanpassingen verrichten op de goederen zonder dit te overleggen.

Situatie 2 Incoterms en invoerrechten
1Uit onervarenheid met China trade, is met een Chinese fabrikant van ledverlichting afgesproken dat deze de verscheping inclusief verzekering (exclusief invoerrechten) tot aan de Rotterdamse haven op zich neemt (CIF). Door noodweer blijkt dat er enkele containers gekanteld zijn en verloren zijn gegaan; de goederen zijn niet aangekomen. Het verzekeringsgeld is waarschijnlijk uitgekeerd aan de fabrikant, maar dit geld is hier ook blijven hangen. De Chinese fabrikant geeft aan dat de minimale dekking te laag is om een vergoeding terug te krijgen. Mede om deze reden is mytrader graag de spil die de producten op eigen naam inkoopt en exporteert, waarvoor we verzekeringen afsluiten die voor de dekking zorgen en dat wijzelf die verantwoordelijkheid dragen bij eventuele incidenten.

Situatie 3 Kwaliteitscontrole voorafgaand aan verzending
Na een periode van 3 weken kan de container met een prefab woning in Rotterdam worden ingeklaard. Wanneer de container wordt geopend blijken de keuken en badkamer van een veel lagere kwaliteit en uitstraling te hebben dan is overeengekomen. Contact met de fabrikant blijkt ditmaal vrijwel onmogelijk. De fabrikant blijkt na navraag niet meer te bestaan. Dit probleem doet zich voor omdat dit bedrijf zich via internet als producent voordoet, maar in werkelijkheid een tussenpersoon blijkt te zijn die uit is op korte termijn winst. Mede om deze reden werkt mytrader met gerenommeerde fabriek, en wordt altijd een inspectiedatum overeengekomen als de unit klaar is. Wij inspecteren altijd, en het komt vaak voor dat de basis van woning in de fabriek wordt opgebouwd, zodat wij echt kunnen zien dat alle elementen aanwezig zijn en van de afgesproken kwaliteit zijn.

Zoals valt te lezen in de bovengenoemde situaties, kunnen er bij import export (vanuit China) ook kleine zaken mis gaan, die grote gevolgen hebben. Door samen te werken met een specialist in China, kunt u deze risico’s rondom productaansprakelijkheid voorkomen en op een eenvoudige manier uw producten importeren.

Wij zijn al ter plaatse, en kunnen met onze ervaring en goede positie uw levering tot aan de deur zorgeloos voor u verzorgen.